Aurinkosähkö · Hyödynnä uusiutuva energia

Hyödynnä uusiutuvaa energiaa

solarpanels6928341920.gifAurinko on ehtymätön energianlähde, ja sen lämpöä on kylmässäilmastossamme pyritty aina hyödyntämään. Suomenkin oloissa auringosta saadaan energiaa niin paljon, että sitä kannattaa hyödyntää. Lämpö ja sähkö syntyvät lähes ilman hiilidioksidipäästöjä ja itse energiakin on ilmaista. Pimeästä talvesta huolimatta aurinkosäteilyn määrä Suomessa on lähes samaa suuruusluokkaa kuin Keski-Euroopassa, kuten esimerkiksi Saksassa, missä aurinko energiaa hyödynnetään paljon.

Sähkön tuotantoon tarvittavat laitteistot ovat pitkäikäisiä, ne kestävät tyypillisesti vuosikymmeniä ja eivät tarvitse juurikaan huoltoa, siitepölykauden jälkeen suositellaan huuhtelua. Niiden valmistukseen käytetään kierrätyskelpoisia materiaaleja. Sähköä tuottavat aurinkokennot valmistetaan puolijohdemateriaaleista. Kenno koostuu kahdesta kerroksesta, joiden ominaisuudet eroavat toisistaan. Kun auringon valo osuu kennoon, elektronit vaeltavat kerrosten välisen rajapinnan yli ja kasautuvat sen toiselle puolelle. Tämä niin sanottu valosähköinen ilmiö aiheuttaa kennon sisäisen jännitteen kerrosten välille.

Aurinkosähkö on tunnettua ja vakiintunutta tekniikkaa. Nykyisin käytössä olevaa tekniikkaa on sovellettu jo vuosikymmenien ajan. Saksassa asennetaan vuosittain yhden suuren ydinvoimalan verran (1500 MW) aurinkosähköpaneeleita yksityisten kotitalouksien katoille.

Suomeen tuodaan sähköä noin 20 % kokonaiskulutuksesta, joten pientuotannollekin olisi tilaa. Kotimaisella sähkön pientuotannolla saataisiin ulkomaanvelkaa kurottua pienin askelin pienemmäksi.

solarpower71705.gif